Trilogia urmei/Trace Trilogy

de Cătălin Crețu


pentru bayan & electronics/viola/cello (conține CD)

 

 


Category:
Tipul lucrării: Partitură
Nr. de pagini: 25
ISMN: 979-0-707661-09-3
Format: 29.7/21 cm


Răsfoiește

Compoziția electronică RICHBLICK a fost realizată în intervalul 17-29 iulie 2017, la Institute for Computer Music and Sound Technology din cadrul Zürcher Hochschule der Künste, pe perioada unei rezidențe artistice oferite de instituția gazdă. Titlul piesei este un cuvânt compus din: RICH (din Zürich – orașul unde a fost realizată piesa) și BLICK (din Rigiblick –  o colină din oraș pe care urcă cel mai vechi funicular și unde s-a cristalizat ideea lucrării). Sensul titlului este cel de „priveliște pătrunzătoare” (asupra sunetului): rich (eng. = amplu, pătrunzător), Blick (germ. = priveliște).

PROSOPOPEEA URMEI, pentru bayan (acordeon) și violoncel/violă – Lucrarea abordează prosopopeea ca ipostază a înduhovnicirii pornind de la urme, în spirit, ale transmigrației duhului bartokian. Tradusă tehnic, metempsihoza acustică are la origine sunetul-vibrație ce – filtrat prin cluster – devine armonie transformațională acompaniind melodii celeste în ascensiuni polifonice. Încarnarea poetic – muzicală a acestei absențe, orbită a emancipării neînsuflețitului și ascensiunea lui înspre înalt fac zenitul sonor tangibil.Materialul muzical este modal, axat în principal pe un mod de opt sunete (fig. 1) ce gravitează în jurul unui acord-axă/major-minor de tip bartokian.

Prin analogie cu RICHBLICK, titlul lucrării RESTBLICK, pentru bayan/acordeon și electronics, alătură sufixul numelui orașului București (Bucharest) cuvântului Blick, prima parte a titlului având totodată și sensul de material rămas, rest, reziduu. La nivel formal, lucrarea e construită într-o singură parte, diverse procese sonore ascendente/descendente interpretate la bayan suprapunându-se peste materialul electronic preexistent. Materialul muzical este modal, axat în principal pe alăturări de secunde mari și/sau mici ce generează la nivel melodic structuri de tip ton-semiton, iar la nivel armonic construcții de tip cluster.