In memoriam Radu Lupu

Volum colectiv

Cu o prefață de Valentina Sandu-Dediu
Volum bilingv îngrijit de Monica Lup și Ștefan Costache

 

ISBN/ISSN: 978-606-659-151-5
An de publicare:

Tipul lucrării: Carte
Nr. de pagini: 270
Format: 15/24 cm


Răsfoiește

După ce au dedicat ani buni cercetării reînnoite asupra lui Dinu Lipatti și descoperirii de surse inedite despre viața și înregistrările marelui pianist român, Monica Lup și Ștefan Costache își reiau calitatea de coordonatori ai unui volum pe cât de prețios, pe atât de emoționant, avându-l în prim plan pe Radu Lupu.
Menirea unei prefețe de carte ar fi aceea de a prezenta, a explica, uneori a analiza conținutul căruia i se anexează. În acest caz, misiunea pare imposibilă, dat fiind că evocările (din interviurile și alte tipuri de texte cuprinse aici) nu sunt simple eseuri, ci emană o admirație uriașă a tuturor semnatarilor care construiesc portretul complex al unui pianist fără pereche. Sunt reliefate, cum era de așteptat, trăsăturile personalității sale și, cel mai adesea, cântul și sunetul său pianistic, ba chiar am putea desprinde (indirect) un soi de mic tratat informal de interpretare (…). Majoritatea artiștilor intervievați vorbesc despre unicitatea sonorității pianului, despre magia sonoră creată în sala de concert, care putea să suspende timpul și să transporte auditoriul într-o zonă transcendentă, de nedescris. (Valentina Sandu-Dediu)

În momentele încărcate de emoție ce au urmat aflării veștii că pianistul Radu Lupu s-a stins din viață, în 2022, din dorința de a ne păstra cât mai aproape de magia acestui artist inegalabil și de a recupera cât mai mult din misterul aparițiilor sale artistice, s-a născut ideea volumului de față. La baza actualului demers a stat, de asemenea, convingerea că pentru ca legenda Radu Lupu să continue să trăiască, ea are nevoie de mărturiile celor care l-au cunoscut îndeaproape pe artist, în calitate de colegi, prieteni și colaboratori, i-au înțeles filozofia de viață, gândirea muzicală, i-au fost alături în momentele fericite ori dificile ale carierei sale. Calitățile exemplare ale artistului, în primul rând discreția și modestia, l-au făcut să ia decizia de a nu sta de vorbă cu presa; această atitudine singulară, respectată și chiar prețuită, însă, nu trebuie să impieteze asupra memoriei acestui artist unic, așa cum o lume întreagă l-a perceput în timpul vieții pe Radu Lupu. (Monica Lup și Ștefan Costache)